söndag 19 juni 2011

Sommarskiftet

DSC00196

Ladan på bilden ovan ligger på samma skifte som vi bygger på. Skiftet har alltid funnits med i bilden och redan som barn var vi där med mamma och pappa. Åtminstone innan yngsta brorsan var född. På vintrarna åkte vi dit, mamma skottade runt träden så att pappa kom åt att såga ner dem. Allt för att få ved till brasan hemma. Under tiden lekte vi barn i snön och som jag tidigare nämnde byggde vi en liten koja.

Sommarskiftet kallas det för att för inte mycket mindre än 50år sen användes skiftet som sommarbete för får och man odlade till sig själva. vad som odlades vet jag inte riktigt men det är ganska fint att se lämningarna av de forna människorna som brukade där. Runt om i skogen finns det högar med trä som tidigare människor sågat ner och huggit och sen sparat där till kommande vintrar. Mycket blev alltså aldrig hämtat och ligger nu under tjocka lager mossa och lav.

Ladan på bilden kallas rätt och slätt för sommarladan och inuti den finns ännu bruksmaskiner från den tiden. Alla tillverkade för att dras bakom hästar. När jag var liten stod den fortfarande upp och man kunde gå in i den. Numer är den raserad och verktygen där inne röda av rost.

Fint ändå.

/Fanny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar